Vragen voor een reportage n.a.v. overwinning in FNN...lees meer


Reportages vlucht overwinnaars 2024.


Reportages vlucht overwinnaars 2023.


L.T Baar uit Roodeschool pakt de winst op de jonge duivenvlucht Rethel F34 met zijn "771" die zich dit seizoen al meerdere keren in de kop van de uitslag wist te nestellen. 

Namens de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Veel noordelijker dan Roodeschool kom je niet in Nederland. De duiven van de duivenliefhebbers die daar hun slag proberen te slaan vliegen dan ook de verste afstanden in hun spelgebied. Een van deze liefhebbers is Bert Baar; ruim 60 jaar houdt hij zich ondertussen bezig met de duivensport. Hij heeft dus al heel wat vluchten en duiven meegemaakt maar afgelopen zaterdag was de vlucht van Rethel voor hem er een om niet snel te vergeten. Terwijl de lucht inktzwart kleurde, de wind aantrok en de eerste druppels van een plensbui al vielen en donder en bliksem het geheel reeds compleet maakten, kwam daar, alsof Donar haar persoonlijk op de gevleugelde hielen zat, de duivin 3-4708771 pijlsnel het hok binnenvallen. Voor de vlucht van Rethel had Bertus, die voor rayon Noord vliegt, 38 duiven gekorfd, de razendsnelle ’771 wist het noodweer nipt voor te zijn. Deze fraaie duif stond bij eerdere vluchten van dit seizoen ook al bovenin de ranglijsten en heeft tot nu toe slechts eenmaal gemist. Een meer dan knappe prestatie van deze jonge duivin uit eigen kweek. Het is een mooi voorbeeld van goed x goed, dan krijg je supergoed. Voor Bert was het al een leuk seizoen maar deze vlucht was wel de kers op de taart. Ondertussen gaat deze duivenmelker volgens zijn eigen motto verder;’Je moet het houden van duiven zo doen, dat je er zelf plezier aan beleeft.’ Een wijze les van deze volleerd duivenmelker; het levert hem in ieder geval gezonde en sterke duiven op. B.J. Suk Mellies uit Tweede Exloermond pakt de winst op de jonge duivenvlucht Marche F32. 

Namens de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Hierbij een foto van mij en de duif 

Wij spelen hier met 2 man op 1 adres 

Onder de naam j.j.suk mijn zoon 

En mijn naam b.j.suk mellies de duif is het soort cees panhuis.

 

Er wordt hier met de jongeduiven gevlogen op dubbel weduschap met verduisterde jongen. Ze worden vanaf 2de week april tot 21 juni verduisterd, we doen het al vanaf 2020 op dit hok zo. En dat gaat al drie jaar goed we staan dit seizoen ook weer boven aan in de vereniging p.v de kanaaalstreek die vrij sterk is.Klaas Talen uit Meppel pakt de overwinning op de laatste dagfondvlucht Issoudun E29. Met zijn doffer 440 van 2020 en op de tweede plek zijn jaarlingdoffer de 241. Namens de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Klaas heeft zich toegelegd met de oude duiven op de dagfond. Aan de vluchten voorafgaand aan de dagfond wordt met de hele ploeg (36 stuks) deelgenomen, daarna gaat het merendeel naar de dagfond en deze duiven worden om de week gespeeld, ook de duivinnen. Met een klein aantal duiven is deelgenomen aan de vitesse vluchten naast de dagfond en aan de midfond vluchten tussen de dagfond. Op de dagfond steeds een ploeg van 20 tot 30 duiven. Voor Issoudun werd een ploeg van 10 duiven geselecteerd, 3 doffers en 7 duivinnen. De duivinnen presteerden op de dagfond veel beter dat de doffers, maar op Issoudun waren de winnaars van de 1e en 2e prijs beide doffers.
O.b.v. de snelheden van de eerste landelijke meldingen werd een aankomsttijd van 14:58 uur berekend. Om 14:53 kwam als een kanonskogel de 20-1072440 aangevlogen, 5 minuten later gevolgd door de 22-8081241. De 440 is afkomstig van Jeroen Dedden die deze doffer kweekte uit een doffer van zijn vader (L. de Bruin x Nico/Ivo van der Veen) keer een duivin van de comb. Hengsteboer (Op den Beeck – Baetens). De 241 komt uit een zoon Blauwe Ouwerkerk van Koop Kiekebelt x een duivin uit 074 van Jan de Ruiter x eigen soort van de lijn van de 138. De 074 van Jan de Ruiter is een superkweker, o.a. de vader van de duifkampioen dagfond afd 10 2020, grootvader 1e nationaal Fay aux Loges, grootvader 3e duif jong afd 10 2022, enz. De 4e duif, goed voor de 31e prijs in de afdeling is de nestzuster van de 241. De 3e duif, goed voor de 14e prijs, is een samenkweek met Arie Aarsen en is een halfzuster van zijn 20-948 die de 1e prijs op Gray pakte.

Naast de dagfond wordt ook fanatiek deelgenomen aan de jonge duiven en natour vluchten.

 

 

Groeten,

 

 

Klaas Talen.Arie Aarsen uit Meppel pakt de overwinning op de dagfondvlucht Gray E27. Met zijn super duivin de 948. Namens de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Arie speelt alleen met duivinnen omdat die veel beter trainen dan doffers, meestal meer dan een uur. Vorige week vanaf de midfond is pas de eerste duivin verspeeld. Deze duivinnen presteren prima, wekelijks worden hoge prijspercentages behaald, Arie staat ook hoog bij de diverse hok (grootmeester)kampioenschappen in de afdeling. De dagfondduivinnen gaan elke week mee, dus ook de zondaglossing van Chalons meegemaakt. Ondanks dat ze pas zondags thuis kwam was het geen belemmering voor de 948 om de 1e prijs in de afdeling 10 te winnen, de 2e prijs in sector 4. Niet veel na de 948 kwam de 591 thuis, goed voor de 7e plaats in de afdeling. De 591 is gekweekt door Jan Nijland en was vorig jaar asduif in de vereniging.

De 948 vliegt al jaren goed, als jaarling speelde ze de 1e Issoudun in de vereniging (14e in de afdeling), afgelopen zaterdag vanaf Dizy Le Gros nog de 5e in de vereniging, ze wordt dus niet gespaard en gaat a.s. donderdag de mand in voor Issoudun. De vader van de 948 is de 14-948, oude Mojo, kweker van veel goede duiven zoals de 318 die was in 2018 de beste duif afdeling 10 op de sectorvluchten. `Deze 14-948 komt uit een doffer van Bennie Spin (Onna) maal een duivin van Jan  Nijland. De moeder van de 20-948 komt uit een doffer van eigen soort maal een goede duivin van Jan Westen – Ter Apel uit zijn Heremans duiven.Henri Hoeks uit Bovensmilde pakt opnieuw de winst met grote overmacht. Dit keer op de overnachtvlucht Cahors. En het was opnieuw zijn 966 inmiddels de "Tuc" genoemd die er met de winst vandoor ging. Namens de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Henri Hoeks snelste  van Cahors  van de FNN.

 

De 21 -1492966  Liet het al eerder zien uit het goede hout  te zijn gesneden.

OP Limoges vloog hij steen vroeg   met een 1e NPO als resultaat.

Op Cahors deed hij het nog een keertje kei vroeg  met een 1e in de sector  1e in de VNCC.

Waar toch ook geen kleine jongens spelen  en een 2e  snelste van heel Nederland  op de overnacht.

Deze klasbak heeft als vader  een Jellema doffer  en de moeder is van het oude soort Dochter uit  Schadow Fax  x Goudoogje. Twee geweldige vliegers en kwekers.

De “Tuc” zoals de 966  wordt genoemd (naar de oom van Henri)  is een laatje van 2021 en in z’n geboorte jaar niet gespeeld  als jaarling  zelf paar keer op geleerd en verder de X vluchten.

Het belet deze prachtige donkerkras doffer niet om geweldig uit te halen.

De Jellema doffer is wat de kweek betreft een schot in de roos. Diverse afstammelingen en broers en zussen hebben bij diverse liefhebbers voor toppers gezorgd.

Het ‘s nachts  doorvliegen zit er gewoon in.

Nog een keer spelen of op de kweek?  Wie zal het zeggen.

 

We wachten af.....R.J. Oldenkamp uit Assen pakt de winst op de ochtendlossing Ruffec A26. met zijn duivin NL 21-4774129. 

Namens de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Oldenkamp Assen  snelste op ochtendlosssing  Ruffec  30 juni.

 

De 21-4774129 van Oldenkamp Assen had  11 uur en 20 minuten nodig om de 901 km

Af te raffelen.  Een knappe prestatie.

Deze duivin liet 1148 duiven van de fondclub achter zich.

In deze duivin vloeit het bloed van edele rassen door de aderen  nl Van Wanrooy , Aarden (oude Kruk)

Sarina lijn Hagens  en niet te vergeten van de beroemde “Diesel” een van de beste duiven die Oldenkamp heeft gehad.

Deze duif won 15 prijzen van de 15 keer zetten op de overnacht  waaronder een 1e, 2e en 3e nationaal en waar ook veel goede nakomelingen uit zijn voortgekomen.

De Diesel was ook 3 jaar asduif  marathon van de FNN.

Al 35  jaar wordt hier goed gespeeld op de overnacht en met de jonge duiven op de fond was

Ollie jaren terug ook super. Nu heeft hij al 2 jaar geen jongen meer gekweekt en wil eigenlijk stoppen.

Wordt allemaal wel  wat zwaar  met manden slepen en dergelijke maar speelt door zolang hij nog duiven heeft.

Maar als Cahors ter sprake komt  (zijn dan net gelost)  begint het ook alweer spannend

 te worden  (10 mee)  en dat is te merken.

Het kan ook maar zo nog een keer raak zijn.

 

De klasse is er in ieder geval.J.G. Wiering uit Veenhuizen pakt de winst op St. Vincent. Op een afstand van 1187 kilometer en zeer zware omstandigheden. Namen de Fondclub van harte gefeliciteerd.

DROOM WERD WERKELIJKHEID...!!!

 

Met Limoges  14 dagen terug kwamen de duiven al goed thuis beginnend met een 7e en 5 van de 8 in prijs in de FNN.....en om 17.50 alle 8 thuis .

De duiven trainen prima en zien er goed uit maar St. Vincent met de weersvooruitzichten leek een zware te worden en toen met 5 mee om 12.40 de duivin 2020-1745557 zich meldde was de opwinding best wel groot.

Stond in de hal en hoorde de klok dacht dat het een nakomer van de trainingsvlucht was

Maar nee  de 57 zat kranig en fris op de spoetnik

 

De duivin had geen eieren of jong en stond eigenlijk op drijven en is nu maandag al weer in prima conditie en vliegt ook al weer mee met de koppel.

 

De 57 stamt van vaders kant af van een doffer van wijlen  Dhr. Herfkens uit Assen.

En van moeders kant een rechtstreekse duivin van IJsbrand Kaptein waar al meer goede van gekomen zijn. Evenals de doffer van Herfkens waarvan veel duiven afstammen

Om een Sector overwinning mee te maken is fantastisch en hopelijk komen er nog mooie

resultaten bij dit seizoen.Henri Hoeks uit Bovensmilde geeft zijn visitekaartje af op de eerste overnacht  vlucht Limoges met de eerste en tweede prijs. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze overwinning. 

Op limoges had ik 20 duiven mee allen debutanten. 13 bevlogen jongen van 21 en 7 laatjes van 21 die in hun geboorte jaar niet zijn gespeeld.

Vorig jaar zijn ze mee geweest op de x vluchten en 2 vitesse vluchten naast de dagfond 1 midfond en de natour

En dit seizoen alles meegedaan en nu op Limoges ,en de winnaar is een laatje van 21.

De overige jongen van 21 zijn op de vitesse midfond gespeeld.

De duiven vliegen 1 maal daags bij huis en doen het erg rustig aan. In het weekend voor het inzetten zijn ze nog op 30 km gelapt.

 

Dit seizoen staat er een nieuwe onervaren ploeg klaar die het moet laten zien slechts 6 oude duiven zijn er over nadat ze vorig jaar niet gespeeld zijn.

 

Met vriendelijke groet,

Henri Hoeks.C & G. Koopman winnaar op de eerste dagfond vlucht Sourdun E20. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze overwinning. 

We zijn ontzettend blij met deze overwinning. We hopen dat “LILIANE” nog meer mooie dingen laat zien dit seizoen. “LILIANE”  is vernoemd naar de vrouw van Noel Peiren.