Reportages vlucht overwinnaars 2021,


Combinatie Vredeveld-Leemhuis uit Coevorden pakken de winst op de alweer laatste jonge duiven vlucht van het seizoen 2021, Chalon & Champagne J36. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Zaterdag 11 september stond de laatste fond vlucht van de fond club voor dit op het programma,

Ondanks dat het weer niet echt duivenweer was, sprongen er toch weer duiven uit met een onverwachte hoge snelheid. De combinatie hield via compuclub live een beetje de snelheden van de andere sectoren in de gaten en het was  een verrassing toen de eerste duif zich melde bij hun, met een snelheid van 1558 meter per minuut. Het was een duivin die voor afgaande aan de inkorving aanpapte met twee doffers.

Hoogst waarschijnlijk was dit de oorzaak van de snelle thuiskomst, trouwens de combinatie heeft  dit jaar toch al de wind in de zeilen door op veel vluchten vroeg te draaien met een groot prijs percentage.

Hopende dat het weer volgend jaar wat meer mee werkt, wensen we jullie een hele goede tijd en op naar de volgende fond vlucht in 2022.Gebr. Leideman uit Collendoorn pakken de winst op de jonge duiven vlucht, Echternach J33. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

  André en Bert Leideman, met op de achtergrond hun schitterende nieuwe accommodatie.

 

De vlucht vanuit Echternach is voor ons naar het nieuwe adres in Collendoorn, 311 km

 

Onze 1e duif, een duivin, kwam alleen aan. Het was mooi duiven kijken voor ons omdat wij ze op de nieuwe plek goed kunnen zien aankomen. Ook was present onze duivenvriend Hans Verschoor. Hij is altijd lid geweest van de vereniging in Hardenberg en woont inmiddels meer dan 10 jaar in Deventer. Zo eens per jaar komt hij langs om de duiven thuis te zien komen. 

 

Wij hebben alle duiven gekoppeld midden februari. Vervolgens zijn ze een week of 6 verduisterd. Wij scheiden de jonge duiven niet, ze worden door de week ook niet weggebracht en worden ook niet bijgelicht. In feite proberen wij ze enkel een goede opleiding te geven voor hun carrière als oude duif. 

De vader van de 1e duif komt uit een zoon van ons stamkoppel tw. 'Magnus' * 'Zus Tip Top 5' haar moeder is een dochter van 'Crack 19' 

In totaal hadden wij 116 d. mee waarvan er 51 prijs vliegen in de NFC

 

Iedereen veel succes!

 

Hartelijke groeten, 

 

 

Gebr. LeidemanElianne Wiersema uit Appingedam pakt de winst op de jonge duiven vlucht, Burdinne J32. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Mijn naam is Elianne Wiersema en ben het zusje van Wendela. Ik ben 23 jaar en woon in Holwierde, maar vlieg met mijn duiven vanaf Appingedam. Ik ben dit jaar afgestuurd aan de opleiding Social Work en ga in september verder met mijn pre-master orthopedagogiek. Tot en met 2010 hebben Wendela en ik samen in combinatie gespeeld en hierna ben ik gestopt. Toch heb in de interesse in de duivensport nooit verloren en daarom ben ik dit jaar weer begonnen met de oude duiven. Onze doffers zitten in aparte hokken, maar de duivinnen zitten wel bij elkaar in. Onze jonge duiven zitten ook door elkaar heen. Wendela verzorgt de duiven, maar ik ben ook regelmatig in de hokken. Zo maak ik regelmatig het hok schoon en help ik mee met het inkorven van de duiven. Daarnaast ben ik op zaterdag meestal ook aanwezig om de duiven op te wachten, net als afgelopen zaterdag. We wisten dat de jonge duiven erg goed in orde waren, dus voor vroege duiven moesten we voor 12 uur duiven hebben op een afstand van 328 km. Toen er rond 11:51u twee duiven aankwamen, hadden we direct door dat dit vroege duiven waren. De duiven kwamen uit de goede richting en mijn duif landde direct op de ren, om vervolgens over de antenne heen te lopen. De andere duif, van Wendela, maakte nog een extra rondje om vervolgens ook te landen. Deze twee duiven zijn beide doffers en stonden voor de 2e week op de deur. Hiervoor werden de jonge duiven op nest gespeeld. De winnaar is een kleinzoon van een volle zus van Runner Up Ace. Deze duivin heeft zelf ook al erg goed gepresteerd.  

 

 


Ik ben begonnen met 19 jonge duiven en hiervan is nog niks verspeeld. Dit zijn jonge duiven die de programma vluchten aankunnen. De jongen trainen twee keer per dag en worden gevoerd op gevoel. Daarnaast krijgen de duiven elke avond nog variamix en pinda’s. Eén keer per maand gaan we met de duiven naar Nanne Wolff voor controle. Wanneer de duiven niks mankeert, wordt er ook geen medicatie gegeven. Wel worden de duiven wekelijks na de vlucht ontsmet.  

Voor het hok van de jongen staat een ren, zoals te zien is op de foto. De duiven kunnen zelf kiezen of ze in de ren of in het hok verblijven. ’s Avonds gaat de ren dicht, dus dan zitten alle jongen wel in het hok.

 

Groeten,

ElianneC & G. Koopman wint de wedvlucht Lorris E28, wederom een uitslag om "U" tegen te zeggen. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Lorris was voor ons een fantastische uitslag. Zoiets maak je niet vaak mee. We zijn ontzettend trots op deze prestatie.

 

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

John KoopmanEddy Bloemen uit Staphorst pakt de winst op de overnachtvlucht, Bergerac (Liboune) A30. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Op de vlucht van Bergerac hadden de duiven te maken met een stevige wind in de rug 

Eddy vond het dan ook niet de" duiven opwachten" zoals normaal maar er moesten duiven worden gevangen in de duisternis. Bij niet iedereen  liepen de duiven makkelijk over de antenne  en zijn zelfs verhalen dat  ergens een duif in een boom achter het hok was geland en krijg zo een maar eens over de antenne.

 

Het seizoen begon voor Eddy goed in de voorbereiding o.a. op Limoges werd goed gedraaid op weduwschap.  

 

Later na het koppelen om op nest verder te gaan kwamen er problemen. Sterfte onder de jongen en vormverlies. Adviezen van dierenartsen haalden weinig uit. Vriend Gerard Limburg  dacht aan schimmel. Uiteindelijk knapten de duiven op  met als resultaat  snelste duif FNN Bergerac.

Hij hoorde om ongeveer half drie s'nachts gefladder op het dak. Daar zat een duif boven het dakraam. Na een 10 minuten te hebben geprobeerd de duif naar beneden te roepen besloot Eddy de duif te vangen en dat lukte. Zijn 2e duif werd geklokt om 4.00 uur.

De winnares is uit een zus van de Nelson van Gebr Limburg soort van de Super Van Geel x Octopussy. De vader komt van kweekcentrum Friesland (Jellema soort)

 

Eddy van harte en geniet ervan.Johan Jansen uit Punthorst pakt de winst op de overnachtvlucht, Dax A27. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Op 9-7-2021 valt bij Johan Jansen op 11.30.32 zijn eerste duif van Dax. De winnende duif de 18-736 genaamd ‘Fleur’ is een duivin welke goed gespierd is en Johan geeft aan dat zij een mooi en kleurrijk oog heeft.

Seizoen 2021 gaat momenteel voortreffelijk bij Johan, zijn duiven worden de laatste jaren steeds meer door geselecteerd op prestaties en afstandsgeschiktheid en dit lijkt te werken om de weg naar de top te bereiken. Regelmatig worden er kopduiven gedraaid en dit valt anderen inmiddels ook op.

De duivin ‘Fleur werd gespeeld op een nestje wat over de broedtijd heen was. In het weekend dat Johan in FNN de eerste pakt wordt hij tevens Grootmeester in het Spoor der Kampioenen, 3 van de 4 duiven wisten een prijs te winnen. De afgelopen jaren is er veel contact tussen Johan en Eddy Bloemen en veelal samen bepalen ze een plan van aanpak op de hokken in Punthorst. Eddy helpt mee met selecteren en koppelen en geeft in de tussentijd ook nog de nodige tips. Naast zijn drukke baan als uitvoerder is de duivensport voor Johan een positieve uitlaatklep waar hij veel voldoening uit kan halen en wat hem met deze resultaten dus ook het nodige plezier weer oplevert. Ook sprak ik kort met zijn vrouw en zij gaf aan dat een aantal kenmerken van Johan zijn; vastberaden, fanatiek en vooral ook een duivenmelker met heel veel discipline. Meestal probeert Johan de koppels zo samen te stellen dat ze op een stand staan tijdens het concours op 10-14 dagen broeden.

De laatste jaren zoekt Johan gericht naar betere en andere duiven en zo vond hij een aantal adressen waar hij aan heeft geklopt, ook mogen we zijn oude duiven van weleer natuurlijk niet vergeten. Zo heeft hij van wijlen Joop ten Have duiven zitten, ook een stamvader van Johan genaamd  ‘De Beukelaar’ is in 2021 helaas overleden, deze doffer kwam uit de Stayer lijn van Steketee via Jos de Beukelaar, ook duiven van Eddy Bloemen en sinds 2 jaar zijn er duiven gekomen van Chris Beckers via Comb. Kraak- de Vries bijgekomen om de duiven een kwaliteitsimpuls te geven. ‘Fleur’ gaat mogelijk nog mee op Bergerac heb ik mij laten vertellen, ’Fleur’ komt uit de goede lijnen van Johan, van vaderskant komt ze van Jan Lubbers en hij had het oude soort van Wolff nog, via moederszijde zien we een eigen kweek van Klaas Hokse x Joop ten Have. Teun Speelman uit Borger pakt de winst op de overnachtvlucht, Periqueux A24. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze prestatie.

Beste leden van F.N.N.,

 

Even voorstellen ; Mijn naam is Teun Speelman, 52 jaar oud, boekhouder van beroep en  woonachtig te Borger, gehuwd met Gonnie en samen hebben we een zoon en dochter. Door mijn vader ben ik "besmet " geraakt met de duivensport, van jongs af aan mee met hem naar de club in Borger 0317 ( op dat moment ook zeer fanatiek voetballer … ), vervolgens in het bestuur van 0317 en veel later, in 2005 , plaats genomen in het bestuur van onze afd.10 ( waarvan de meeste jaren als penningmeester), maar sinds kort geen bestuurlijke functie's meer.

Jaren in combinatie gevlogen met mijn vader ( programmavluchten), in 2008 ben ik voor mijzelf gaan vliegen in Borger, hierbij direct

gekozen voor de overnachtvluchten.

Momenteel lid van 0320 "PV de Kanaalstreek", dit door een fusie van 5 verenigingen in de regio.

 

Jaren droom en hoop je op een overwinning op een overnachtvlucht je probeert, zoekt, praat en luistert veel naar verschillende liefhebbers, krijgt adviezen en je neemt deze dan ook vaak aan, als dan vervolgens de vlucht Periqueux 2021 op het programma staat en jij deze dan mag winnen met een  1e NPO, 1e F.N.N., 1e DOP (samenspel ) en 5e Sector 4, ja dan ben je ontzettend trots en blij. Dit op de nestdoffer 2019-1240553 ( donker kras ), gespeeld op een groot jong en eieren van 8 dagen oud. Als jaarling vloog hij ook al prijs op Bergerac, met nu dus in totaal al 3 uit 3!

De bedoeling was eigenlijk nadat de doffer ook al prijs had gevlogen op Limoges dit jaar om hem weer te gaan spelen op Bressols, maar doordat zijn duivin vrij vlot weer ging leggen en hij hierdoor heel gemotiveerd was op het hok, toch op het laatste moment besloten om beide dus in te korven, achteraf dus een goede keus. De vader van deze doffer had in 2017 ook al een mooie prijs voor mij gevlogen ; 10e NPO Sint Vincent. In de stamboom zit voor 75 % Henri Hoeks

(Samurai * Yolanthe lijn) en voor 25 % Jaap vd Velden (lijn maximus).

 

De aankomst : gezien de zuidwestenwind onderweg was de kans groot op aankomsten in de nacht, via compuclub zag ik dan ook inderdaad aankomsten in de nacht op de voorhand in afd. 7 maar vervolgens later ook in Genemuiden etc. Dus de duiven kwamen steeds dichterbij. Om 4 uur maar eens kijken via het dakraam ; nee, geen duif te zien. Toch maar weer naar bed ?

Nee, dacht ik, je weet het maar nooit gezien het feit dat het alweer iets lichter begon te worden.

Om 4.45 uur de eerste melding in Meppel op de meldsite vd afd.10, conclusie was dat er rond 5 uur geklokt moest worden voor de 1e prijs.

Op het moment dat ik dat dacht kwam er ineens een duif over gevlogen, maakte 2 ererondjes en lande direct op de antenne! Dat moment zal ik nooit weer vergeten. Direct de duif door gemeld etc. en toen maar wachten of er alsnog een vroegere duif was, niet dus

en mijn eerste overwinning is een feit!!

Het moment van aankomst was natuurlijk geweldig maar ook de vele felicitatie's, reactie's etc in welke vorm dan ook over het gehele weekend waren ook fantastisch.

Ik beleef veel ontspanning aan de duivensport en hoop dit nog vele jaren te mogen beleven.

 

Teun SpeelmanComb. Abbink uit Emmer-Compascuum pakken de winst op de eerste overnachtvlucht van dit seizoen, Limoges A21. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met de prestatie.

De opening van het seizoen is de laatste jaren, in Oost en Noord Nederland, Limoges. Het is wat vroeg in het seizoen, maar met een degelijke voorbereiding, is het een mooie opstart voor hetgeen dat volgt. De editie van 2021 is een mooie geweest. De wind zat in de Noord-Noordoost hoek en de temperatuur zat rond de 20 graden … kortom alle omstandigheden waren aanwezig voor een mooie vlucht. En dat werd het ook.

De snelste duif in sector 4 viel in Emmer-Compascuum bij vader en zoon Abbink. Deze liefhebbers spelen pas een paar jaar met duiven. Als je dan al een grote overwinning binnenhaalt, is dat een grote motivatie om door te gaan met onze prachtige hobby. Hoe de overwinning tot stand kwam en hoe de beleving is van deze mannen is voor onze gevleugelde vrienden leest u in dit verslag.....lees meerC & G. Koopman wint opnieuw met grote cijfers. Deze keer op de zeer moeizaam verlopen wedvlucht Sens E22 met maar liefst 6 duiven in de top 10......wederom grote klasse. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd.

Wij zijn natuurlijk blij met zo’n resultaat, maar we vinden het wel heel erg vervelend (netjes uitgedrukt…) dat er zo veel duiven niet terugkomen.

Een enorm dubbel gevoel. Maar ja soms heb je zulke vluchten erbij zitten, hoe naar ze ook zijn.

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

John Koopman

In het midden de overwinnaar "SIFAN"Henderikus Koning uit Winschoten grote overwinnaar op de klassieker St. Vincent....grote klasse. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd.

St.Vincent 2021 een ware Victorie voor de Winschoter Henderikus Koning. 31 Jaar hebben we moeten wachten, we beginnen het verhaal in 1990,toen was het Eltjo Glazenburg uit een geweldige duivenmelkers familie, die de eerste Nationaal noord St. Vincent won. Nu, het jaar 2021 is het de beurt aan Henderikus Koning (3-11-1935) zijn donkere weduwnaar NL18-4726547 schrijft historie door de 1220 km winnend in sector 4,tegen 893 duiven en Nationaal de achtste van geheel Nederland tegen 11.617 duiven af te leggen. Wie is Henderikus Koning, als telg uit een gezin van 14 kinderen, vader was stok loper (land meter)bij de Nederlandse Heidemij Maatschappij en van duivensport was nog geen sprake. Daar kwam verandering in toen Henderikus als 12 jarig jongetje de duiven van Ome Klaas Kroese ging meehelpen verzorgen, het duurde niet lang of er werd thuis een hokje getimmerd in de oude schuur van sinaasappel kistjes, Henderikus kon als kind van 12 geen lid worden van de duiven vereniging en besloot vader Meindert dat te worden. Nu als volwaardig lid van de Winschoter Postduiven Vereniging De WPV werden er mooie resultaten behaalt en werd er vaak met een scheef oog naar dat jochie gekeken door de oudere liefhebbers. Maar ook Henderikus werd ouder en kreeg belangstelling voor het ander geslacht en ontmoete daar zijn grote liefde Martje en daarmee kwam de duivensport op het tweede plan. Dat was het moment dat vader (Meindert)koning zich ontfermde over de duiven. Later zou blijken wat voor gevolgen dat zou hebben, het virus greep zo snel om zich heen dat er maar liefst zes van de veertien kinderen en 2 aangetrouwde zouden besmet worden. Nu is de naam Koning onlosmakelijk verweven met de duivensport in het noorden, maar ook landelijk waren en zijn er vele hoogtepunten. Toen Henderikus met Martje ging wonen aan de Pottenbakkerstraat dicht bij het ouderlijk huis werd de draad weer opgepakt en ging hij voortvarend aan het werk, er werden goede duiven(Aarden en Horemans) aan geschaft en ging het los. De in die tijd sterke vereniging de WPV met grote uitstraling met o.a de Gebr Glazenburg ,Sander, Evert en Eltjo, Joop Bodde 1e Nat. München .E Bodde sr. ook een liefhebber van het zware labeur en werden er fantastische resultaten behaald. In 1980 3 beste fond duif van Nederland met de geweldige 131 verder in 1983 mocht hij Nederland vertegenwoordigen op de Olympiade in Praag met de 120. Ook werd een 1st Nationaal München gespeeld in de sector ook dat waren vluchten van de lange adem en kregen ze het niet voor niets. Later in de door Eijerkamp georganiseerde Ponderosa competitie werd vaak de hoogste trede bestegen en bewaard hij daar fijne herinneringen aan. Dus al met al hebben we het hier te doen met een goudeerlijke en fantastische duivenliefhebber van bijna 85 jaar die wat hem betreft, graag nog een aantal jaren door gaat.

 

Op naar het volgend hoogtepunt.

 

 

ebjrC & G. Koopman geeft zijn visitekaartje af op de eerste dagfond vlucht Sourdun E20. Met maar liefst 5 duiven in de top 10 van het gehele concours....grote klasse. Namens de fondclub van harte gefeliciteerd met deze overwinning. 

Wij zijn natuurlijk super blij met zo’n mooi resultaat. Vijf duiven bij de eerste tien daar zijn we heel trots op. We hopen dat het seizoen zo doorgaat!

 

 Met vriendelijke groeten,

 

 John Koopman

De winnende duif NL19-4737685